Više od stotinu poduzetnika okupilo se u Varaždinskim Toplicama na drugom po redu Danu Slovenije u Hrvatskoj

Za poduzetništvo i poduzetničke aktivnosti ne postoji granica što najbolje svjedoči drugi po redu bilateralno poslovni Dan Slovenije u Hrvatskoj koji se u nazočnosti više od stotinu poduzetnica i poduzetnika kao i svih onih koji podržavaju aktivnosti na realnom tržištu održao u Varaždinskim Toplicama.

Video na reportažu o Danu Slovenije u Hrvatskoj 2023 u Dnevniku HTVa

U organizaciji Grada Varaždinskih Toplica na čelu s gradonačelnicom Dragicom Ratković i poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku – volonterske organizacije stručnjaka usmjerenih poduzetništvu i poduzetnicima, na čelu sa Sanelom Dropulić, Dan Slovenije u Hrvatskoj održan je ozračju dobre volje i dobrih dijela s obje strane rijeka Sutle i Kupe.


Partneri projekta su Veleposlanstvo Republike Slovenije u Hrvatskoj, Slo Cro poslovni klub, Društvo poslovni žensk – FAM. Sponzori projekta su kompanije Valores iz Ljubljane i Zagreba, Aglaia doo Ljubljana, Didacta Advance doo Čakovec, Radgonske Gorice doo Gornja Radgona, Magis Wall doo Zagreb, te Modni atelje Botun Zagreb.


Na ovom bilateralno poslovnom događaju kojemu je cilj proširiti i obogatiti poslovnu suradnju i još bolje povezati poduzetnike dvije države, predavači manifestacije su govorili su o skorom uvođenju digitalnog novca, umjetnoj inteligenciji, razvoju poslovnih odnosa između Slovenije i Hrvatske, ali i o tome što građani Slovenije misle o građanima Hrvatske i obratno.


Također, bilo je riječi o pravcima unapređenja tržišnih prilika u novim okolnostima, u vremenu u kojem smo svi u euro zoni i bez fizičke granice.

Za “zagrijavanje” na Danu Slovenije u Hrvatskoj revijom haljina predstavio se Modni atelje Botun vlasnice Sanela Škorput.


Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, i sama poduzetnica, naglasila je da je cilj bilateralno poslovnog druženja ostvariti dobru komunikaciju te unaprijediti suradnju poduzetnika iz dviju država.


Znamo da gospodarstva Slovenije i Hrvatske zajedno čine 1 posto BDP-a Europske unije i to je dokaz da zajedno, međusobnom suradnjom možemo ostvariti očekivane tržišne rezultate – ocijenila je gradonačelnica Ratković dodajući da grad kojemu je na čelu sa Slovenijom dobro surađuje na mnogim područjima, a jedno od najvažnijih je turizam.


Poduzetništvo nema granica, to je oduvijek tako. Mi u Sloveniji i naši susjedi Hrvati imamo sličan pogled na poslovanje i našu suradnju želimo unaprijediti, stoga mi je zadovoljstvo biti ovdje u Varaždinskim Toplicama, poslušati predavanja i nešto naučiti, ali se i ugodno družiti s kolegama – istaknula je poduzetnica iz Slovenije Irena Linasi, vlasnica kompanija Valores sa sjedištem u Ljubljani i u Zagrebu. Održala je predavanje na temu skorog uvođenja digitalnog novca, koji i u Sloveniji, ali i nas u Hrvatskoj realno čeka vrlo brzo, bez obzira na nedavno uvedeni euro kao novu valutu.


Dr. Saša Muminović predsjednik Slo cro poslovnog kluba Ljubljana / Zagreb gostovao je predavanjem Rezultati ankete o iskustvima suradnje, poznavanju i mišljenju o susjednoj zemlji, dok je ovu temu dodatno nadogradila informacijama na temu preko prepreka do ciljeva na slovenskom i hrvatskom tržištu Janja Starc, direktorica Območne obrtno- podjetniške zbornice Krško i Zavoda obrtnikov in podjetnikov Posavje.


O povezanosti dviju država kroz jedan tržišni cilj govorila je Janja Pavetić, direktorica tvrtke Magis Wall doo, a više o temi od mentorstva do suradničkog, uključivog društva osnaženih pojedinaca predavala je Tatjana Kolenc iz Društva poslovnih žena FAM Ljubljana.


O putu do poslovnog uspjeha govorila najuspješnija hrvatska poduzetnica, Bernarda Cecelja vlasnica i direktorica tvornice Bernarda doo Pušćine, inače rođena Topličanka, a koja gradi hotel najviše kategorije kontinentalnog turizma upravo u Varaždinskim Toplicama.


Kakvi smo ljudi, kakvi su nam odnosi? bio je naziv predavanja ugledne stručnjakinje Milene Pleško iz Ljubljane, vlasnice tvrtke Aglaia, a iz Kranja je stigla održati predavanje na temu “Nevidljiva strana uspjeha” Snježana Ristić.


Uz pomoć robota Bubija, o vaćnosti ulaganja u znanje – koje je ulaganje u budućnost predavala je Darinka Bistrović, direktorica Didacta Advance iz Čakovca.


Svi sudionici imali su prigodu kušati pjenušava pića iz Radgonskih Gorica, čiji je predstavnik za Hrvatsku poduzetnik Filip Babli iz Osijeka, više riječi iznio kroz predavanje o toj iznimnoj poslovnoj priči dugoj više od stoljeće i pol.


Posebna predavačka poslastica cijelog događaja bila je priča o iznimno uspješnoj poduzetičkoj priči Greenify invest – koju su poduzetnice koje rade u obje države – i u Sloveniji i u Hrvatskoj – Ivana Kirić i Maja Jambrović, predstavili nazočnim sudionicima manifestacije.


Za Martinu Svalinu koja kreće s poduzetništvom sudjelovanje u Danu Slovenije u Hrvatskoj je bilo idealna prilika iz prve ruke čuti brojne informacije koje će joj pomoći na početku njenog poslovnog puta.

Poduzetništvo je uvijek bilo moja želja veliki dio mog odrastanja. Poduzetništvo je bilo i glavna tema mog završnog rada u srednjoj školi, a nastavilo se i tijekom mog daljnjeg školovanja. Vidim ovdje puno svijetlih primjera što i kako napraviti i kroz izazove i na putu ostvarenja ciljeva i sve je to odličan poticaj i za mene koja kreće u poduzetništvo. Sretna sam da upoznajem ljude s istim idejama, interesima i djelovanjima, odlično je da se povezujemo, da skupa radimo i da surađujemo – smatra buduća poduzetnica Martina Svalina.


Tanja Mejak pristigla u Varaždinske Toplice kao predstavnica Društva poslovnih žena FAM Ljubljana već ima obilje ideja za zajedničku suradnju i aktivnosti s obje strane granice.

Drago mi je što sam bila s vama prošle godine na proslavi Svjetskog dana poduzetnica, drago mi je i da sam danas tu s vama, a sa željom da je ovakvih poslovnih aktivnosti što više – pa i da se na slovenskoj strani organizira Dan Hrvatske u Sloveniji, a što sigurno možemo napraviti kroz zajedničku suradnju i aktivnosti, kojih ne manjka. Slovenija i Hrvatska uvijek imaju dobru volju za suradnju, imamo odličnu podlogu za napredak, do sada je granica bila problem no sada i ta fizička prepreka više nije problem, imamo euro kao zajedničku valutu, što olakšava poslovanje, dakle sigurno idemo još više zajedno naprijed – uvjerena je Tanja Mejak.


Obrazovna grupa Educati među prvima je prepoznala i podržala rad poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku, a svojim dolaskom u Varaždinske Toplice, ravnatelj Ivan Tafra osnažio je međusobnu potporu, ali i podršku slovensko – hrvatskim poduzetnicima.

Lijepo je biti na vašim događajima posebice jer donosite puno pozitivne energije i raspoloženja. Lijepo je vidjeti poduzetnike koji se ne boje izazova i koji s radošću idu prema svom cilju ne bojeći se onoga što ih može usporiti. Donijeli ste konkretne primjere s realnog tržišta, konkretne ljude koji su prošli određene izazove i podijelili svoja iskustva tako da ne moram proći kroz greške i mi na tom putu do ciljeva. Predavači su donijeli puno kvalitetnih ideja. Lijepo je osvijestiti činjenicu da je Slovenija naš drugi po obujmu gospodarske aktivnosti inozemni partner, a to je nešto što često zaboravljamo. Sve to govori koliko još više možemo učinkovito surađivati i širiti dobru volju u obje države – poručio je Ivan Tafra.


Partnersku potporu Danu Slovenije u Hrvatskoj pružio je Slo cro poslovni klub, čija je voditeljica ureda Vesna Vukšinič Zmaić, pomogla također u pripremi i provedbi manifestacije.

Zahvaljujemo za poziv u partnerstvo i zajedničku suradnju na ovom projektu, sretni smo da možemo zajedno djelovati, ali i prezentirati naše neke akcije koje povezuju obje države, Događaj je jako koristan, posebice za poduzetnike Varaždinskih Toplica i onih koji žive uz granicu sa Slovenijom, odlična prilika da se predstave i da se promoviraju s obje strane granice – ocijenila je Vesna Vukšinič Zmaić.


U sklopu Dana Slovenije u Hrvatskoj održan je i svojevrsni Poduzetnički sajam – show room desetak izlagača s poduzetničkim sadržajima realnog tržišta.