U Glini otvorena Aleja prvašića – inovativni projekt naše loyalty članice Snježane Agostini

„Hodajući putem koji već poznajemo ne činimo ništa novo. Stvarajući „Aleju prvašića“ ostavljamo novi, živi trag našeg postojanja i rasta. Sve dječje staze vode u bolji svijet.“

Snježana Agostini

U cilju stvaranja kreativnih uspomena na prve školske dane, poticanja zajedničkih projekata među učenicima od prvog razreda osnovne škole i međusobnog povezivanja, suradnje i izgradnje zajedničkih sadržaja, ove jeseni uoči godišnjice velikog potresa na Baniji, u gradu Glini postavljena je „Aleja prvašića“ idejne začetnice i autorice Snježane Agostini.

Riječ je o projektu koji je krenuo aktivno u Hrvatskoj kroz suradnju s jedinicama lokalne uprave i samouprave 2016 godine, a s kojim se učenici prvog razred osnovne škole potiču na sadnju jedne sadnice drveta. Sadnice se sade na lokacijama koju odredi jedinica lokalne uprave i samouprave; sve s ciljem da se kreira „Aleja prvašića“ u kojoj će svaki naraštaj prvoškolaca imati svoje stablo. Ispod svakog stabla postavljaju se posebno dizajnirane pločice, na kojim su ugravirana imena svakog djeteta po redoslijedu iz školskog imenika,  kao i njihovih učiteljica/ učitelja, oznaka razrednog odjeljenja,  te aktualna njihova školska godina

Aleja prvašića na taj način postaje „živi rastući spomenik“ svakom djetetu za njihovo odrastanje i stvaranje vrijednosti koje nose kroz život.  Aleja prvašića,  postaje mjesto susreta,  obilježavanja obljetnica, srce i pluća svake lokalne zajednice koja ga involvira u svoj društveni život. Podsjetnik na mjesto pripadnosti i međugeneracijske povezanosti. Vrijednost Aleje prvašića, postaje veća i  značajnija svakom novom generacijom i odrastanjem.

Glina je u ovom projektu posebno značajna jer se broj prvoškolaca u ovom gradu nije smanjio iseljavanjem zbog potresa nego je ostao na brojci prije ove grozne prirodne nepogode. Prihvaćanjem ovog projekta gradske vlasti u svojim lokalnim sredinama šalju poruku najmlađima (ali i njihovim roditeljima) da su im važni, da ih podržavaju,  uvažavaju i da  se  trude i čine sve za njihovu dobrobit i što sretnije odrastanje u gradu u kojemu jesu – istaknula je u povodu otvaranja “Aleje prvašića” njezina idejna začetnica Snježana Agostini.

Na projekt otvaranja Aleje prvašića u Osnovnoj školi u Glini,  odazvali su se i predstavnici iz Osnovne škole Krašić koji su koncem studenoga proslavili godinu dana postojanja ovog projekta u njihovoj lokalnoj sredini.  

A ovom zelenom prijateljskom stazom sada su povezani s gradom Glina.

Sretna sam što je upravo u Glini, uoči dvogodišnjice stradavanja u potresu, nastavljen ovaj projekt i to baš uz vrlo optimističke poruke i dokaze kako život nije stao; upravo suprotno – još je više unaprijeđen unatoč svim nedaćama na terenu. Zasadili smo četiri stabla za četiri prva razreda osnovnih škola s područja Gline – te smo obuhvatili 62 prvašića. Stabla je donirao Šumarski Institut, a posadili smo sukladno podneblju, te prateći vegetacijski sadržaj u Glini vrlo popularnu i iznimno otpornu na vanjske utjecaje – gupčevu lipu. Ove sadnice sada će rasti u vjerujem velika stabla lipe, a sigurna sam da će uz njih već iduće godine doći i nova kako bi obogatili uspomene na prvašiće novih odjeljenja u projektu, ali i općenito u Glini – komentirala je idejna začetnica ovog iznimnog projekta.

A Aleja nastavlja dalje svoj život, u kojoj će kako u Glini, tako i drugim mjestima gdje su je prvoškolci zasadili, svu njegu i savjetodavnu potporu davati iznimni stručnjak za stabla dr. sc. Karmelo Poštenjak iz Jastrebarskog.

Vrlo zanimljiva činjenica događanja u Glini – Marinbrodu vezana je uz premijerno izvedenu himnu Aleje prvašića- pod nazivom “Djeca su vojska najjača“- tekst ove pjesme objavljen je i u knjizi Snježane Agostini, posvećenoj “Aleji prvašića”, a koju je autorica napisala kada je i sama imala 9 godina.

Tada sam već ni ne sluteći kamo će me odvesti Aleja prvašića, postavila prve temelje ovog projekta. Inače, himnu su izveli upravo prvoškolci iz Gline pod dirigentskom palicim prof. Maria Ožakovića. Glina nam je jako značajna jer je Glina grad Josip Runjanin ju je skladao upravo u ovom gradu. A sve je prošlo upravo u najboljem redu zahvaljujući ljudima dobre volje i srca, kako iz Gline tako i cijele Hrvatske, uz veliku pomoć ravnatelja škole prof. Zorana Kiriniću i super kolektivu OŠ Glina i Područne škole Maja na otvorenosti i velikoj podršci i pomoći kod organizacije i podizanja projketa…Prednjačila je u svemu učiteljica Štefica Ponder, ambasadorica i koordibatorica za SMŽ – pojasnila je i zahvalila idejna kreatorica ovog projekta Snježana Agostini.