Matej Lukenda (28) iz Grubišnog Polja – mladima je najteže – pokrenuti se na akciju!

Grubišno Polje smješteno je na jugozapadnim obroncima Bilogore. Područje grada prostire se na površini od 269 km2 te je površinom najveća samoupravna jedinica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i čini 10,18% ukupne površine županije. Ujedno su to njegove najvažnije zemljopisne značajke.

No jedan od najvažnijih društvenih značajki ovog grada svakako su mladi i njihov aktivni obol u zajednici. I to kroz iznimno aktivnu Udrugu mladih Grubiša, kojoj je na čelu iznimno aktivni i angažirani predsjednik Matej Lukenda (28) , inženjer agronomije po struci.

Dugi niz godina djelujem u Udruzi mladih Grubiša iz Grubišnog Polja, a zadnjih 6 godina kao predsjednik udruge. Član sam Nadzornog odbora razvojne agencije u svom gradu, vlasnik OPG-a, tajnik Zajednice športskih udruga Grada Grubišno Polje, član Gradskog vijeća Grada Grubišno Polje i nogometni trener u Nogometnoj školi Grubišno Polje. U većini navedenih ustanova sam volonter i društveno sam angažiran kako bih pridonio napretku na svim razinama u svom gradu. Od malena mi je želja da budem profesor u školi, ali tijekom godina i različitih angažmana nije isključeno da se okušam i u politici – nabraja iznimno društveno aktivni i angažirani Matej Lukenda, koji marljivo radi i na organizaciji i provedbi brojnih projekata u svom gradu, ali i poticanju mladih, poput njega, da ostanu u Grubišnom Polju i ne odlaze u druge krajeve.

Svjestan je jako koliko su mladi u Hrvatskoj zapostavljeni za mnoge sadržaje kojima bi obogatili svoj život, pa je i sam odlučio zavrnuti rukave i nešto napraviti. Danas je s pravom primjer svim mladima (ali i onim nešto starijima) ne samo u svojoj županiji, nego i šire.

Mladi u Grubišnom Polju godinama nisu imali ruku koja im je pružena kako bi im pomogla na raznim područjima djelovanja to je bio prvenstven razlog mojeg angažmana jer sam u to vrijeme bio ambiciozan i pun ideja koje sam predlagao i koje su se provodile. Osnovni cilj Udruge kojoj sam na čelu je dakle poboljšanje života mladih u gradu i uključivanje mladih u društveni život grada. Godinama provodimo edukacije, sportske manifestacije, humanitarne akcije potrebitima, podučavanje mladih kako postati poduzetnik i poduzetno djelovati i sve u službi mladih – jasan je predsjednik Udruge Grubiša, a još konkretniji kada se zamišljeno treba sprovesti u djelo.

Udruga je velikim obujmom aktivnosti usmjerena i na razvoj poduzetništva, posebice kod mladih osoba, te su među prvima pružili ruku suradnje i našoj poslovnoj zajednici koja je izrasla iz nekadašnjeg Ženskog poduzetničkog centra. S razlogom, ističe predsjednik Udruge mladih Grubiša!

Imam tri brata od njih trojice, čak su dvojica uspješni poduzetnici. Prvi se bavi ugostiteljstvom više od pet godina odnosno od svoje 19. godine, a drugi ima mehaničarski obrt otvoren dvije godine. Njih spominjem često tako i sada jer ih uvijek navodim kao primjer kako se može uspjeti kada se nešto želi. A uspjeli su na način da su imali veliku volju i nisu imali straha pokrenuti se. Smatram da je najveći problem mladih i općenito svih koji žele postati poduzetnici to što sami za sebe smatramo da smo ograničeni, na osnovu ovoga uvijek volim navoditi primjer „buhe u zdjeli“ – Buha je skakala i udarala glavom u poklopac. Kada je shvatila da ne može izaći, a da joj udaranje zadaje bol, počela je skakati samo do ispod poklopca. Više nikad nije udarila glavom u vrh zdjele. Onda su skinuli poklopac, ali je buha i dalje skakala do visine zdjele, nikad više nije pokušala iskočiti. Kada su oslobodili buhu, ona je ponovo skakala do visine na kojoj se nalazio poklopac, iako više nije bilo nikakve opasnosti ni prepreke da skoči mnogo više. Nakon nekog vremena buha je i zaboravila pravi razlog zbog čega ne skače više nego što može. Slično je i s mnogim ljudima koji sebi postavljaju ograničenja u životu – slikovito opisuje Matej Lukenda. Dodaje vrlo mudro da ako “tovarimo” na sebe teret raznih ograničenja, teško tada možemo uspjeti.

Prema tome mislim da ima nade za mlade u poduzetništvu, ako ih educiramo i naučimo da ne budu buha. Naravno za taj poduhvat ipak treba imati i poduzetničkog inata – jasan je predsjednik Grubiše.

Kada oni koji ga poznaju govore o mladom Mateju Lukendi onda je tu cijeli niz područja koji ga opisuju i u kojima djeluje. Ne samo njegova Udruga Grubiša, nego su tu i sport, politika, poljoprivreda, poduzetništvo, ali i sve zajedno….

Iskreno ne mogu se posebno odlučiti za jednu od tih stvari jer svaku volim ili odrađujem na drugačiji način. Sportom sam se bavio cijelu mladost i on mi je nekako usađen u DNK, a taj sportski duh i pobjednički mentalitet me jednostavno vodi kroz politiku, poduzetništvo, udrugu i sve ostalo čime se bavim. Ono što mi je bitno da kada se uhvatim jedne od tih stvari da ih odradim 100 posto i bez grešaka – opisuje ovaj mladić iz Grubišnog Polja.

Svima koji prate njegov rad, djela i zamisli poručuje da je sve jasno.

Da bi se postigao određeni napredak – svoje obaveze moram odrađivati redovito, odgovorno i ažurno. Svaki dan si rasporedim da obavim određeni dio posla, a da to nije kampanjski. U biti suština svega je ako radimo odgovorno i na vrijeme posao i obaveze nam se ne nakupljaju, samim time nam je lakše raditi i veseliji smo jer dolazimo jednostavnije i bez briga do uspjeha, a uspjeh nam daje volju i inspiraciju, mislim da je sve u dobroj organizaciji – savjetuje.

Odmah se i nameće pitanje zašto su mladi iz Grubišnog Polja među prvima prepoznali i podržali rad poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku, nekoć Ženskog poduzetničkog centra?
Naša prva suradnja je bila krajem 2020. godine, sjećam se kao udruga smo prošli na projektu „Mladi na prvom mjestu“ i u sklopu projekta smo planirali edukacije u poduzetništvu. Usprkos COVID ograničenjima edukacije smo održali, ali zahvaljujući gđi Saneli Dropulić (op. au. direktorici poslovne zajednice) koja je pokazala iznimnu volju da nas educira i da nam pomogne u tome trenutku. To je jednostavno neoborivi argument za podržavanje zajednice Osjeti Hrvatsku koja je nastala na temeljima ŽPC-a i idejama gđe Dropulić i njenih suradnika. Smatram da je Osjeti Hrvatsku jedan projekt koji je budućnost u svim segmentima društvenog djelovanja. Ono što mogu reći je da suradnja s vama jamči napredak – komentirao je Matej Lukenda, predsjednik Udruge mladih Grubiša.

Ideja je jako puno, kako za suradnju s našom poslovnom zajednicom, tako i sa svima koji djeluju za mlade, uz mlade, te koji se osjećaju mladima.
Trenutno se još kao udruga oporavljamo od posljedica COVID ograničenja koje su naravno utjecala na naš rad, financije, projekte… Prva „povratnička“ velika akcija koju planiramo održati do kraja godine je 4. Malonogometna božićna liga proračuna od oko 10 tisuća eura. Nagodinu planiramo aplicirati nekoliko projekata prema ministarstvima, gradu i županiji i u tim projektima ću definitivno misliti na poslovnu zajednicu Osjeti Hrvatsku i na načine kako surađivati s vama. Kao što sam u početku naveo jedan od djelovanja udruge su humanitarne akcije i prema tome neminovno je bilo da odemo u nedavnim potresom na Banovini pogođenog područja i dodatno pomognemo potrebitima već u prvim danima ove nemile pojave. Ujedno to je bila još jedna akcija gdje smo surađivali s ŽPC i gdje smo pojačali naše veze – pojašnjava Matej Lukenda i ističe kako je pred nama 2023. godina u kojoj ovaj mladi stručnjak iz Grubišnog Polja očekuje da će doći do smirivanja na geopolitičkoj sceni, ali i umirovljenje COVID zaraze i početak normalizacije života u cijelosti.

Zašto smatrate da je dobro pridružiti se poslovnoj zajednici Osjeti Hrvatsku?
Poslovna zajednica Osjeti Hrvatsku nudi brojne mogućnosti. Definitivno je perspektivna zajednica koja kvalitetno i dobro djeluje, potencijal je neograničen i uspjeh u suradnji s vama zajamčen – zaključuje predsjednik Udruge mladih Grubiša iz Grubišnog Polja.