Poduzetnički i zakonski brakovi – lakše je kad se život i posao podijele na dvoje

Poduzetništvo je više nalik na vuka samotnjaka, nego na roj pčela – poduzetnici su ljudi koji se smatraju da najviše vjeruju sebi, najviše rade kada su angažirani samo za sebe i ustvari najviše se oslanjaju sami na sebe. No poduzetnička praksa nerijetko to demantira. Kao i u slučaju Darinke i Želimira iz Čakovca, Jasmine i Siniše iz Rijeke te Tatjane i Domagoja iz Garešnice. Svi oni su (kao i na stotine drugih naših članica i članova poslovne zajednice) u poduzetničkom i zakonskom braku. Jer kako naglašavaju – lakše je kroz život i posao kada se dijeli na dvoje.

Darinka i Želimir Bistrović kao poduzetnički par su zajedno 32 godine, a kao par su dulje od 36 godina jedno uz drugo (od toga nekoliko godina nevjenčano, a nakon toga je stiglo i ono zakonsko – bračno vezivanje). Njihova tvrtka Didacta advance doo iz Čakovca otvorena je još 1990 godine, te je bila među prvim informatičkim tvrtkama u tadašnjoj Jugoslaviji, a zatim i neovisnoj Hrvatskoj, u cijelosti u privatnom vlasništvu te u STEM području.

Kao i u svakom odnosu, ovaj poduzetničko – zakonski brak ima svoje izazove i (ne)prilike, no najvažnije je i pod “neverom” držati čvrsto kormilo u rukama, te dobro znati koja nam je odredišna luka.

Trzavice su tu zato da nas probude i svakoga stave na svoje mjesto. U poslu, kao i u braku važna je snaga argumenata ili nečija snažna intuicija i nadahnuće koje je sposoban i spreman prenijeti na partnera i na taj način ga motivirati na akciju, rizik ili poslovni potez. Svakako je i u braku i u zajedničkom poslovnom odnosu, važno poštivati načelo različitosti, ne mislim na muško žensko različitost, već na to da smo svi mi različiti i da različito doživljavamo, prihvaćamo pa i realiziramo određene stvari opisuje Darinka Bistrović, rijetka žena stručnjakinja za STEM područje i vlasnica tvrtke Didacta advance iz Čakovca, “bolja polovica” ovog poduzetničkog i bračnog para.

Danas Didacta Advance na bazi programa jedne njemačke tvrtke radi vlastite proizvode, a najdraže im je kada se uhvate izazova gdje po mjeri i željama korisnika izrađuju sklopove ili proizvode za potrebe edukacija ili npr. nekog klijentovog projekta. Didacta Advance često i organizira edukativne radionice kako za učitelje, tako i za učenike u STEM području, a pomaže im u tome i vrlo aktivno robot Bubi.

Cijeli život je jedno putovanje na kojem se događaju stvari bez najave, ali nas one mogu osvojiti ili se – u njima možemo prepoznati. U svakom slučaju, što god da drugo mogu raditi, bilo bi to uvijek poduzetništvo i nešto vezano za stvaranje. Poduzetništvo zato jer donosi onaj dobro poznati osjećaj slobode, a stvaranje je nešto gdje se možemo realizirati – jasna je Darinka na upit može li se zamisliti da radi nešto izvan svog poduzetničkog i zakonskog braka.

Jasmina i Siniša Cvjetković dolaze iz Rijeke, ali već godinama žive i rade u Zagrebu. Zajedno su kreirali i pokrenuli prvu regionalnu eCommerce platformu – BizzyBeeShop.com te vrlo uspješno razvijaju “infrastrukturu” web trgovina namijenjenih poduzetničkom sektoru.

Ne znam ni koliko dugo radimo zajedno, jer mi se čini da ništa drugo nisam ni radila. Sjećam se i živim samo ovu avanturu i nadam se da nikad neće prestati. Godine samo prolaze, a mi se prilagođavamo i mijenjamo, kako kao osobe tako i kao poduzetnici – objašnjava Jasmina ne dajući broj godina koliko je u poduzetničkom, ali i zakonskom braku provela sa svojim Sinišom.

No zato radosti, veselja i zanimacija ne manjka. Nekada se pojave i trzavice, ali su i one sastavni dio svakog braka – bio on zakonske ili poduzetničke naravi.

Trzavica ima i kod nas, ali baš je to ono što čini život u svakom obliku. Naravno da ima puno više trenutaka kada se volimo nego kada se mrzimo. Zbog toga još uvijek sve to radimo zajedno i zato ćemo raditi to što radimo još jako dugo. Nosimo posao gdje god stignemo, posao je dio nas u svakom trenutku, u nedjelju popodne, u ponedjeljak ujutro, vrijeme Božića ili kada je vrijeme za ljetno kupanje. Tako je vjerujem s većinom poduzetnika, a pogotovo ako su i brakom povezani, ali to je naš izbor, tako smo željeli – pojašnjavaju Jasmina i Siniša Cvjetković.

BizzyBeeShop.com je zanimljiv i sadržajan projekt koji dugo povezuje ovaj poduzetnički i zakonski brak. I teško da će se oni okušati u nekoj drugoj poslovnoj aktivnosti.

Barem ne za sada – jasni su i Jasmina i Siniša. Jer BizzyBeeShop.com je evoluiralo iz tvrtke koja isključivo izrađuje web shop rješenja „po mjeri“ u tvrtku koja je prva regionalna eCommerce platforma – na kojoj poduzetnik može samostalno izraditi svoj web shop iako nije programer po struci.

Danas imaju desetke trgovaca koji uspješno posluju sa svojim web trgovinama na ovoj platformi, koristeći naš Payment sustav i našu podršku na hrvatskom jeziku. Ponosni smo na uspjehe naših trgovaca, od kojih neki posluju s nama i preko 12 godina. Jer internet business je divan odabir i baš sam sretna što imam supruga informatičara. Posao koji te ne drži za mjesto, mobilan si i to je velika draž interneta. Krenuli smo se paralelno baviti turizmom, ali je došla korona pa nas je malo zaustavila. Vidjet ćemo hoćemo li nastaviti ili ne. Ja se vidim u turizmu kao paralelnom poslu, ali ne vidim se u poslu koji obavljam u nekoj tvrtki s točno određenim radnim vremenom. Navike su čudne. Kad se jednom navikneš i posložiš obaveze tijekom niza godina, da sam praviš greške i sam uspiješ, ne želiš ništa mijenjati – poručuje ovaj poduzetnički i zakonski par.

Tatjana i Domagoj Balja poduzetnički su i zakonski bračni par iz Garešnice. Svoj su fokus usmjerili na pčelarstvo i sve vezano uz ovaj vid poljoprivrede kroz vlastiti OPG.

U braku smo već 25 godina, imamo petero djece, četvoro ih je većih – studenti i već završili fakultet i jedan osnovnu školu. U poduzetništvu smo isto toliko zajedno – ističe Tatjana Balja, pčelarica iz Garešnice koja je prošle godine dobila i nagradu nagrade „Čovjek – ključ uspjeha“ u kategoriji „Domaćin turističkog seljačkog domaćinstva“. Sa suprugom Domagojem, vlasnica je prvoga hrvatskog hotela za pčele gdje pčelarstvo približava ljudima koji nisu pčelari. Naravno da u obilju svega vezanog za pčelarstvo – bračni i poduzetnički par Balja proizvodi vlastiti med. Ali ne i nesuglasice.

Uglavnom nema trzavica kada je poduzetništvo u pitanju jer imamo dosta podijeljene poslove, Domagoj pčelarstvo, Tatjana turizam iako kada na proljeće zagužva sa svim poslovima odjednom, zna biti tko je više radio – iskreno nam priznaje Tatjana te dodaje kako uz svog supruga ima puno planova, no niti jedan nije vezan za promjenu karijere.

Trenutačno se ne zamišljamo da radimo bilo što drugo, osim da radimo ovo što volimo – pojašnjavaju Tatjana i Domagoj Balja, koji su na čelu OPG-a s dokumentiranom pčelarskom tradicijom duljom od 150 godina.