Žalopojke, isprike i negativizam vode nas u propast – uspjeh dolazi ako smo aktivni, optimistični i dobro raspoloženi

Hrvatsko društvo ima duboko ukorijenjeno negativno razmišljanje o svemu – pesimizam, kriticizam, destrukcija, žalopojke, grintavost – rak-rana su društvene svijesti gotovo svakog pojedinca na hrvatskim prostorima. U takvom stanju svijesti ne može se graditi drugačija – uspješnija, pametnija, angažirana Hrvatska. Ne može se graditi proaktivno i uspjehom prožeto poduzetništvo.

Da bi se pametnije gradilo, treba najprije poraditi na sebi i na stanju svijesti nacije koja je duboko zaronila u pesimizam, beznađe, obeshrabrenje, isprike, nedjelovanje i žalopojke.

No, nije još kasno – samo se treba pokrenuti!
Upravo s ciljem da se pokrenemo i to u proaktivnom i optimističnom raspoloženju organizirali smo besplatno predavanje i druženje na temu „Biti normalan u nenormalno doba!“ .

Predavanje je u zagrebačkoj WESPAi održala direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku Sanela Dropulić, futurologinja poduzetništva i socioloških odnosa, a dvadesetak okupljenih sudionica i sudionika na predavanju nije štedjelo pozitivne dojmove svime što su doživjeli.

Za razliku od, na primjer Amerikanaca, koji u svakoj neprilici vide i priliku, nama je neprilika ustvari prilika za kuknjavu, pljuvačinu, žalopojke te razlog za odustajanje. Velik dio građana Hrvatske od trogodišnjaka pa do umirovljenika od 73 godine svoj život vidi kroz crne naočale, kroz crne prognoze, kroz crne statistike…U svemu što se događa postavlja se pitanje hoće li hrvatsko društvo učiniti dovoljno da se na vrijeme krene rješavati ove probleme koji se s globalne scene prelijevaju i prema našem egzistencijalnom korpusu. Hoćemo li se pokrenuti ili ćemo i dalje biti društveno eutanazirani od bilo kakvog djelovanja, osim sporadičnog, partikularnog istupa kada nama kao pojedincu nužno treba? Rješenja ima – a to je u prvom redu davati poticaje održivijeg življenja i djelovanja stanovništva. Razloga za optimizam ima jer čovjek tijekom svog životnog vijeka doživi od pet do sedam izazovnih razdoblja ili kriza (bilo privatne ili društvene naravi) te ih uglavnom i preživi. Sve je u nama i do nas! Važno je da se pokrenemo, ne kukamo, nego zavrnemo rukave – a predavanje je jedan korak bliže tom cilju – istaknula je tijekom druženja na temu “Biti normalan u nenormalno doba” predavačica Sanela Dropulić.

Poduzetnica Ana Babić puno zna o tome kolika je važnost našeg raspoloženja za djelovanje u poduzetničkoj zajednici, ali i društvu općenito. Predavanje i druženje pomoglo joj je “podsjetiti se” na aktivnosti koje treba poduzimati u svom životu, da na optimizam nikada ne zaboravi.

Ovakve inicijative su uvijek dobro došle, ovakvi sadržaji su uvijek potrebni i lijepi, nedostaje nam i druženja i ohrabrivanja te poticaja na pozitivno i optimistično razmišljanje, a najviše nam nedostaje međusobne potpore i razumijevanja. Znam da ću to dobiti na ovakvim događanjima, stoga sam se s radošću odazvala na poziv i definitivno dolazim i prvom novom prigodom. Smatram da je danas ova tema vrlo aktualna, dobro došla svima promisliti što je to uopće danas normalno i gdje se nalazimo u tim okvirima. Puno sadržaja je od koristi, a najviše mi se sviđa kada predavač donese pred nas kao gledatelje svoju energiju, svoju pozitivnu misao, ali i djelo – to je ono što najviše ostaje u našim mislima, to je ono što najviše potiče na djelovanja, a to sam osjetila u predavanju i druženju – ocijenila je poduzetnica Ana Babić.

Njezine dojmove dijeli i poduzetnik Siniša Đurđević, koji je istaknuo da se kloni vijesti s kojima nas bombardiraju mediji, te u tome pronalazi svoj mir.

Tema je bila jako zanimljiva, svakako se pronalazim u okružjima koja potiču pozitivno razmišljanje i djelovanje. Veliki sam pristalica djelovanja na način da smo okruženi ljudima koji razmišljaju pozitivno i djeluju tako – koji su optimistični te bježati što dalje od onih koji samo kukaju, kritiziraju, a najgore od svega – pokušavaju i nas uvući u takvo svoje razmišljanje. Govorim o iskrenom emotivnom angažmanu, a ne fake emocijama, stavio sam si ovo predavanje na listu prioriteta te se sigurno trudim i nadalje da budem uz vas. Jer bilo mi je jako važno i od koristi, drago mi je da sam bio na predavanju i druženju, nastavljam i dalje – ocijenio je poduzetnik Siniša Đurđević.

Čak iz Ljubljane na druženje u Zagreb stigla je Premium loyalty članica poslovne zajednice Milena Pleško, stručnjakinja za Matchmaking o kojoj više možete pročitati OVDJE, koja jako voli raditi s ljudima, posebice kada su pozitivni i optimistični. Nije žalila vožnje iz Ljubljane kako bi bila na predavanju i druženju, jer je, kako ističe upoznala puno divnih ljudi, koji čuvaju vjeru u ljudsku dobrotu.

Dosta se vidi kada se neki posao raditi sa srcem i dušom, a to sam osjetila u projektima poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku, ali i kod predavačice Sanele Dropulić, što mi je dovoljan motiv da vas pratim i dolazim na vaša događanja. Osim toga u poduzetničkom smislu je jako važno da se družimo, da se povezujemo, da djelujemo uzajamno i međusobno, da upoznajemo nove ljude, otvaramo nove prilike, a za to nije teško doći iz Ljubljane – komentirala je poduzetnica Milena Pleško.

Na sva naša druženja koja smo organizirali od početka rada poslovne zajednice 22. 02. 2022 odazivala se gotovo redovito i Ivana Župić, nutricionistica s vrlo jasnom zadaćom – proaktivnim i pozitivnim djelovanjem u svakoj prilici.

Volim biti uz vas jer ste vrlo optimističnog raspoloženja, vedri, nasmijani, dobre volje, a sve je to ono što i ja volim, želim imati u svom životu i naravno družiti se s ljudima koji jednako tako osjećaju. Iz predavanja sam sebi još jednom potvrdila da uvjerenja koja imam utječu na moja ponašanja i raspoloženja, te sam još jednom dobila poticaj da o njima razmislim i da pokušam drugačije djelovati. Vučem puno iz svog odgoja različita uvjerenja, sretna sam što sam to osvijestila, što znam koji je to izazov i borim se naprijed, jer imam i vas s pozitivnim poticajima – jasna je poduzetnica Ivana Župić.

Novo druženje poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku planirano je 04. 10. 2022. u Ogulinu na Danima poduzetništva Hrvatske, kao i proslava Svjetskog dana poduzetnica 19. 11. 2022 s promocijom knjige “Biti normalan u nenormalno doba!”

Sva događanja u cijelosti su besplatna nakon prijave putem maila info@osjetihrvatsku.hr s naznakom za koji se događaj prijavljujete.