Poduzetnik Marin Gospić: Muljanje se brzo prepozna, na poslu treba više gledati na nematerijalnu stranu, tada se otvaraju obzori!

Srčanost, marljivost, upornost i velika kreativnost krasi „legu“ iz Osijeka Marina Gospića (37), za kojega se s razlogom kaže da sve što takne pretvori u poduzetnički uspjeh.

Iako je iz grada na Dravi, zbog karijere već je 12 godina u Zarebu. Njegov poduzetnički put vezan je od kada zna za sebe uz realno tržište i neprestanu kreativnost kako bi se došlo do poslovnog uspjeha.

Prvu tvrtku sam otvorio s 22 godine kada sam pokrenuo školu za audio inženjering i glazbenu produkciju. Uvijek me zanimalo stvarati i graditi što rukama što intelektualno. Trenutno sam najaktivniji u domeni obrazovanja gdje sam ravnatelj United POP akademije u Zagrebu i Ljubljani, koja se do 2018. godine zvala EMI Institute, prije nego je moje poslovanje otkupila svjetska akademija s 25 kampusa diljem svijeta. Tim procesom sam u regiju doveo nove obrazovne programe i preddiplomske studije u glazbi, fotografiji, grafičkom dizajnu, video produkciji, game dizajnu, komunikacijama, marketingu i modnom dizajnu. Uz to sam suvlasnik LOUD digital, izdavačke kuće i agencije za glazbenike, te vlasnik nove tvrtke za dizajn namještaja, Manotto design. Također sam osnivač glazbene konferencije koja se pet godina održavala u Zagrebu, ZMC Music Conference te začetnik novog projekta The Songwriting Week!, tjedan stvaranja glazbe za nove mlade autore – ukratko objašnjava Marin Gospić puno toga što je u svom dosadašnjem poduzetništvu stvorio ravnatelj United POP akademije u Zagrebu i Ljubljani.

Svatko tko ga je već kao dječaka upoznao u Osijeku (pa tako i autorica ovih redova) zna ga kao vrlo kreativno i neumornog u aktivnostima, uvijek u nekim idejama, akcijama i realizacijama. Takav je ostao i do danas, kada se etablirao u nekoliko karijernih pravaca, dotičući ne samo uspjeh nego i veliko osobno zadovoljstvo ostvarenim. Ali uvijek spreman za nove izazove i ciljeve koje treba dohvatiti.

Već s 15 godina sam kretao u razne poduzetničke pothvate, u domeni organizacije evenata i izgradnja namještaja od drveta, a ubrzo i u domeni marketinga i web dizajna. Nakon što sam s dvadeset i dvije godine otvorio akademiju, moj cijeli fokus je bio na tom projektu. Mene osobno najviše ispunjava stvaranje novoga, rad na projektima i izazovi, što bi teško mogao ostvariti da sam samo klasični zaposlenik. Moja nemirna duša to ne dozvoljava. Krenuo sam iz Osijeka, raširio akademiju u Zagreb, Split, Rijeku i Ljubljanu, a nakon spajanja s United POP akademijom radim na razvoju naših internacionalnih kampusa u Madridu, Amsterdamu i Parizu, te određenim aktivnostima na Njemačkim kampusima od kuda United POP akademija izvorno i dolazi – pojašnjava ovaj Osječanin s adresom u Zagrebu, a s intencijama djelovanja za cijeli svijet.

Stoga se s razlogom na spomen djela poduzetnika Marina Gospića teško može razgraničiti područje njegove profesionalne ljubavi – tu su glazba, dizajn, novi poduzetnički projekt, kreativni izričaj, nesebičnost, angažman izvan posla, poduzetništvo, ali nerijetko i sve nabrojano (i puno toga što nije) zajedno…

Glazba će uvijek biti moj broj jedan. Glazba pobuđuje najviše osjetila, a sluh je naš najosjetljiviji organ koji raspoznaje omjere od 1:000000000000, tisuću puta veći od osjeta vida. Niti jedan drugi osjet to ne može i meni glazba predstavlja sve. Nakon toga dolazi sve ostalo što spada u domenu kreative, od grafičkog dizajna do video produkcije i. Biti kreativan barem 50% vremena u danu mi je bitno. Ostalo vrijeme može biti suhoparna dokumentacija. Uvijek se kroz posao trudim da su moji zaposlenici i suradnici zadovoljni što su dio posla ili projekta te stavljam fokus uvijek na njih, tu sam ja manje bitan. Nezadovoljan zaposlenik rezultira lošim proizvodom ili uslugom, a ja to sebi ne želim. Na svoje projekte i obaveze ne gledam kao na posao nego kao na život, ne radim nego živim. Iz toga svega se izrodio i novi projekt dizajna i izrade vrhunskog namještaja, manotto_design – ističe ovaj svestrani čovjek koji je pun motivacije i inspiracije za nove akcije i djela.

I sam često ne zna od kuda mu dolaze sve ideje, koje učinkovito već godinama pretače u uspješna djela, kao i velika kreativna energija da sve što mu dođe u misli pretoči u ostvarene ciljeve…

Nemiran sam od malena, mozak mi radi na 100% i stalno tražim neki novi angažman kada imam slobodnog vremena. Takvog sam karaktera da volim proučavati materiju i okušati se u svemu, sve isprobati. Strastveni sam zaljubljenik u brze aute i motore, kuham, građevinom se bavim, dizajnom, glazbenom produkcijom, s 27 godina sam napisao literaturu glazbene produkcije i audio inženjeringa… Zapravo mi je i teško izdvojiti što ne radim. Za mene talent ne postoji niti je vezan za uspjeh. Talent je onih zadnjih 5% što vas razdvaja od drugih, sve prije toga je 95% rada – priznaje ovaj svestrani poduzetnik.

U svom poduzetništvu, u prvom redu glazbenoj industriji, broji brojne klijente jer jednostavno rečeno danas svi žele biti aktivni u ovoj kreativnoj industrji. No, kada je o glazbi riječ, najčešće su to mladi od oko 25 godina, ali sve je više i onih malo starijih…

Koji su postigli određene stvari u životu na svom području i sada žele naučiti nešto kreativno raditi. Postoje oni koji dolaze iz hobija, ali i oni koji bi željeli ostvariti karijeru. Za taj dio je potrebno ipak malo više uložiti pa u ponudi imamo i preddiplomski studij koji je odobren od strane londonskog sveučilišta, University of West London. Na pitanje lojalnosti mogu jedino odgovoriti da ako pristupate iskreno, bez nekih skrivenih namjera te klijentu date i više nego što je očekivao to je po meni cilj uspjeha. Muljanje se brzo prepozna, a to nije moj način rada. U poslu treba malo više gledati na nematerijalnu vrijednost više nego na materijalnu, i tu se otvaraju novi obzori – poručuje ovu hvale vrijednu misao poduzetnik angažiran u mnogim granama gospodarstva, a od nedavno i u dizajnu namještaja.

Sve je krenulo još u Osijeku, odaje nam crticu iz svog djetinjstva naš sugovornik, s gradnjom kućica za ptice i pse kada je imao 17 godina.

Tada sam kao tinejdžer zaradio dodatni džeparac, ali prvenstveno uživao u procesu. Nakon toga sam cijeli život usputno gradio, preko drveta, metala ili bilo kojih drugih materijala. Volim materijale, posebice aluminij. Paralelno sam kroz posao radio sve drugo, dizajn, marketing, vođenje projekata i sve vezano uz ozbiljna poslovanja. Mislim da je sada došlo vrijeme gdje sve to skupa mogu spojiti u jednu cjelinu, pa je sami proces izrade namještaja i prezentacija istog svijetu u mojim vlastitim rukama. Ne moram nikoga angažirati, mogu odraditi sve sam kako želim i tu se stvari odvijaju velikom brzinom, kao da mi je sve urođeno. To mi daje veliku prednost, a kako će budućnost izgledati tek ću vidjeti. Za sada me sve to novo jako veseli – opisuje Marin Gospić za poslovnu zajednicu Osjeti Hrvatsku te najavljuje kako je postao suvlasnik LOUD digital agencije koja će se baviti karijerama mladih glazbenih autora.

U sklopu nove agencije u 9. mjesecu organiziram The Songwriting Week!, tjedan stvaranja glazbe. Svi mladi autori mogu se prijaviti, a 10 najboljih dobiti će priliku popuno besplatno raditi na novoj glazbi uz naše producente i muzičare, dok će im mentori biti Mirela Priselac Remi iz grupe Elemental i Ivan Dečak iz grupe Vatra. Smatramo da ćemo ovim potezom pružiti šansu dobrim mladim autorima da uspiju u glazbenom svijetu u kojem bez novca i poznanstva ne možete ništa. Neka dobiju svoju priliku – jasno poručuje na kraju ovaj poduzetnik.

     Zašto smatrate da je dobro pridružiti se poslovnoj zajednici Osjeti Hrvatsku?

Svi poduzetnici, a pogotovo mladi trebali bi imati neko središnje mjesto gdje mogu zatražiti određene savjete i možda čuti tuša mišljenja kako postaviti i održati posao. Networking je iznimno bitan u poslovnom svijetu, a opet se vraćamo na to da su mogućnosti mladima minimalne ukoliko nemaju početnog kapitala. To bi trebalo mijenjati. Hrvatska ima puno mladih mozgova koji mogu napraviti i daleko više od jednog električnog automobila, samo nisu te sreće da imaju enormni početni kapital. Tada je sve lako, a mnogi nikada neće pokazati svoj potencijal jer ih nije nitko “pogurao”. Tu bi i država trebala uskočiti s državnim prostorima i potporom za one s velikim potencijalom. U suprotnom moraš biti toliko uporan i boriti se svim silama, a to je toliko teško da ni ne čudi što mnogi odustanu. Prošao sam taj put pa ga vrlo dobro znam. Mogao bi cijelu knjigu napisati samo o padovima na tom putu, ali ako izdržiš budućnost je tvoja. Živi kako nitko ne želi da bi živio kako bi svi htjeli! – ističe poduzetnik Marin Gospić.