Hrvatski turistički proizvod ima puno toga u svom sadržaju, ali najmanje domaće komponente

Sve je krcato na našoj obali ova godine. Turistička potražnja raste iz dana u dan, tisuće gostiju, domaćih i stranih prelijevaju se prema našem moru, od Pule do Cavtata traži se krevet više. Reklo bi se iznimno doba za trljati zadovoljno ruke. No, je li doista tomu tako i ima li razloga za veliko veselje i u ovoj turističkoj godini ili je sve to samo privid uspjeha iza kojega ostaju velika pitanja, s tek pokojim učinkovitim odgovorom. Poduzetnik i naš loyalty član Milan Kušlan (56) koji dolazi iz Perušića, posljednjih 20 godina živi u Gospiću, svoje je turističko poslovno gnijezdo svio u Vodicama, Šibensko kninska županija. Kao i brojnih prijašnjih godina, za Milana Kušlana i ova je sezona iznimno radna. Ima neposredno do mora, na popularnoj Plavoj plaži u Vodicama, apartmansku kuću sa sedam smještajnih jedinica visoke kvalitete. Gosti, uglavnom iz Poljske, Njemačke, Češke, Slovačke i Slovenije (nekoć su dolazili i Rusi te Ukrajinci), rado ponavljaju svoj godišnji odmor kod ovog poduzetnika i u Vodicama. Recept kojega je Milan Kušlan ponudio vrlo je jednostavan, ali iznino naporan – to je prije svega osobni angažman i briga oko svakog gosta ponaosob, puno rada, visoka kvaliteta smještaja, mir, poštivanje želja gostiju te ljubaznost i spremnost biti gostu pri ruci.

Tijekom svog studija na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, puno sam radio i bio angažiran u poduzetništvu. Već u 20 godini života počeo sam, uz studij, raditi u jednoj manjoj tvrtki za unutarnje uređenje prostora, te sam je od vlasnika i preuzeo sa svojim prijateljem i tadašnjim poslovnim partnerom. Snašli smo se u toj vrsti poduzetničkog posla, radili smo nekoliko godina za redom, a čak i bili nagrađeni 1988 godine, na tada vrlo popularnom i znanom Zagrebačkom Velesajmu. Tamo smo se moj poslovni partner i ja iskazali kao vrlo kreativni u uređivanju štandova za mnoge etablirane tvrtke koje su nas profesionalno angažirale, pa je tako krenuo moj poduzetnički put uzlazno, a na žalost studij sam u cijelosti napustio uslijed toga – prisjeća se poduzetnik Milan Kušlan.

Ova uspješna poduzetnička priča je trajala do Domovinskog rata, kada Milan Kušlan odmah napušta Zagreb i dolazi u Perušić, te postaje dragovoljac u sastavu 118. brigade, te potom 9. gardijske brigade, a zatim i 1. gardijske brigate Tigrova, gdje će se zadržati 17 godina i napredovati od običnog vojnika do časničkog čina na nizu vrlo odgovornih vojnih dužnosti. Po završetku vojničke karijere, vratio se u rodni Perušić, no mirovanje nije za njega bilo izbor. Milan Kušlan iznova se okreće poduzetništvu, ovog puta u proizvodnji cvijeća.

Kako je moja pokojna majka bila veliki zaljubljenik u cvijeće – odlučujem s njom pokrenuti prozvodnju cvijeća u komercijalne svrhe. Zaposlio sam veliki broj ljudi, osigurao 24 satnu skrb za plastenike i sadržaj plastenika gdje smo proizvodili cvijeće. Prve dvije godiine je bilo jako uspješno, no naša se proizvodnja počela lagano gasiti, jer je uvoz pregazio sve domaće što smo proizvodili. Uvoz je preplavio domaće tržište, a nas domaće proizvođače, među kojima sam bio i ja jednostavno su ulaganja pregazila, bilo je neisplativo i zaključujem i tu djelatnost – prisjeća se Milan Kušlan svojih izazova na realnom tržištu.

2004. godine zajedno sa suprugom, Milan Kušlan se otisnuo u turizam, kupio je kuću u Vodicama na Plavoj plaži, koja je bila namijenjena iznajmljivanju apartmana.

Dolaskom auto-ceste sve više turista dolazi u Vodice, a grad postaje vrlo popularan za turističku djelatnost. Danas sam kao i svih prethodnih godina s gostima i u pred-sezoni, i naravno svo ostalo vrijeme kada su gosti s nama. Podizanjem standarda gradova na Jadranu, gosti nam dolaze već u svibnju, ljeto je poprilično popunjeno, kao i rujan te sve više i listopad – primjećuje Milan Kušlan sretan što se većina gostiju u njegovoj apartmanskoj kući redovito vraća iz sezone u sezonu – natrag k njemu u Vodice.

Ističe i kako među njima ima i tri obitelji koje su uz njega već 17 godina i stalni su mu gosti u Vodicama. To mu je, smatra, dokaz da dobro radi i da ima dobru ponudu, nakon čega slijedi zadovoljstvo gosta povratkom i sljedeće sezone, ali i preporuke kada dolaze novi gosti na temelju zadovoljstva prijašnjih posjetitelja, što potvrđuju i mnoge pozitivne recenzije na digitalnim sadržajima ovog poduzetika.

Prije novca kojega gosti ulažu u svoj odmor kod mene, puno mi je važnije njihovo zadovoljstvo pruženom uslugom i naravno njihov odlično proveden godišnji odmor. No, hrvatski turizam ima puno problema koji se gomilaju iz godine u godinu i ne rješavaju čime prijete urušiti ovu perspektivnu djelatnost hrvatskog gospodarstva. Godinama gledam apartmanizaciju, da ne kažem betonizaciju, hrvatskih gradova i sela na Jadranu. Nema popratnog sadržaja, nema planiranja, nema zelenih površina, nema garaža, nema parkirnih mjesta, nema ni kanalizacije često, a to je veliki problem. Gosti to primjete, oni to osjećaju i znaju, na svu sreću i vraćaju se. Preko noći niču bez reda apartmani, smanjuje se zelene površine, smanjuje se i pojas uz more gdje se ne smije graditi – proziva ovaj poduzetnik.

Zamjećuje kako lokalna samouprava dopušta veliki broj ležaljki i suncobrana spram turista koji ne koriste taj sadržaj, ne uređuju se plaže, premali je broj tuševa na plažama, pojavljuju se i štandovi bez nekog reda i pravila…

Izostaje i suodnos domaćeg proizvoda i proizvođača, izvorne hrvatske hrane i onih koji to prodaju turistima. I osobno dolazim iz Like, gdje se proizvodi jako kvalitetna hrana – poput sireva izrađenih od mlijeka s velebitskih pašnjaka. No, turistima se u restoranima često nudi poljski sir ili mađarska kobasica, kao da mi nemamo svoje proizvode za ponuditi. Sirovine koje se koriste za ugošćavanje naših gostiju na obali, najčešće su iz uvoza, ali nisu pak plod suradnje domaćih proizvođača i ponuđača s Jadrana – upozorava Milan Kušlan ističući da prodajemo danas gotovo sve na Jadranu, ali je malo toga domaćega.

Ujedno ističe kako će se hrvatski turizam brzo suočiti s manjkom radne snage, procesom koji je već krenuo i neizbježan je glede nestašice kadrova i u ovoj poduzetničkoj djelatnosti.

No, strani gosti vole Hrvatsku, čak i kada su cijene više nego prošle godine. Vole doći ovdje jer se osjećaju sigurno, jer je lagano doći automobilom, život je poskupio u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, ali ipak vole doći i odmoriti se kod nas – zaključuje ovaj poduzetnik i član naše poslovne zajednice.