Sve skuplja hrana, energenti, inflacija – vraćaju nas iskonskim korijenima – životu na selu i od sela

Priroda je božja ljekarna – kaže narodna mudrost, a sve više loyalty članica i članova poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku to vide kao svoju poduzetničku misiju i viziju.

To je bila ujedno i glavna misao vodilja, kada je na više od 5,5 hektara imanja OPG Jasna Ileković, koje se prostire nedaleko od Bjelovara, krenula nakon velikog odricanja i ulaganja,  jedna iznimna hrvatska poslovna priča.

Započela ju je naša loyalty članica i poduzetnica Jasna Ileković (65) nakon nekoliko prekretnica u svom životu, gdje je odlazak na selo i u iznimno lijepi brdoviti kraj mjesta Bedenička, okrunila svojim velikim poduzetničkim projektom za proizvodnju i preradu te plasman proizvoda zdravlja, zdravog života i prehrane. 

Poduzetnica sam od 40-tih godina svog života. Zbog nerazumijevanja u braku i nemogućnosti kreiranja vlastitih projekata na prijašnjem radnom mjestu, krenula sam nakon razvoda iz 35 godina braka u poduzetništvo. Prvi korak mi je bilo pokrenti OPG od našeg zapuštenog imanja i odlučila sam se za ekološku proizvodnju i preradu ljekovitog bilja, voća i povrća u prvom redu. Godine za održivu proizvodnju u voćarstvu su teške u smislu klimatskih promjena. Imam pretežno nasade oraha koje ne rode po 10-tak godina. Zbog toga sam krenula na sadnju mješovitih voćnih vrsta, rijetkih plodonosnih šumskih vrsta i ljekovitog bilja – ističe ova marljiva poduzetnica i poljoprivrednica koja je svoje dane u betonu Bjelovara zamijenila za livadu, šumu i ptice u njegovoj okolici.

Kaže da joj to nije predstavljao problem, jer je kao dijete odrasla na selu i sa selom te zna živjeti i od sela uspjeti. A kako i ne bi kada pogledamo u što se većini ljudi pretvorio danas život u gradovima – stalna utrka za novcem, manjak vremena, manjak sadržaja, otuđenost od prirode, ali i drugih ljudi, sve skuplji život i sve manje druženja, zajedničkih aktivnosti i vremena za sebe. 

Svoju ponudu proizvoda kreiram za širok krug posjetitelja koji imaju interes za osobne promjene i stil života, a glavninu svog poslovnog interesa usmjerila sam za školsku djecu, mlade i umirovljenike. Organiziram prodaju svojih proizvoda isključivo na mom OPG-u, a pomaže mi i promoviranje putem stranica Ministarstva “Moj seoski turizam”, kroz info letke, ali i uz potporu turističke zajednice. Mnoge udruge i škole već znaju za moje imanje pa se izravno meni obraćaju, jer znaju da prilikom obilaska mog imanja mogu puno toga zdravog, prirodnog i izvornog kupiti odmah na licu mjesta kad dođu – ističe vlasnica OPGa Jasna Ileković ističući se upravo dolaskom na imanje svaki posjetitelj, potencijalni kupac, može uvjeriti u porijeklo eko proizvodnje i naučiti osnove korištenja ljekovitog bilja kao i eko proizvodnje te isto naučiti koristiti u svakodnevnom životu.

Na ovom imanju koje je idealno za „bijeg u prirodu“ puno se toga može iskusiti, a pomažu i moderno opremljeni smještajni kapaciteti, u samom srcu prirode bjelovarsko – bilogorskog kraja. Osim edukacija o ljekovitim biljkama i njihovoj primjeni u liječenju, ovog imanje pruža doista izvorište znanja o svakodnevnom preživljavanju uz pomoć prirode i od prirode, a sve zahvaljujući velikom znanju naše loyalty članice Jasne Ileković. Može li uopće čovjek poželjeti više!

Zašto sam se pridružila loyalty programu poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku?

Danas je tržište je dosta poslovno nestabilno tako da se nastojimo prilagoditi svojim poslovanjem na te izazove. Pridruživanjem poslovnoj zajednici Osjeti Hrvatsku mislim da dobivamo veoma snažnu poslovnu i stvarnu pomoć pri osnaživanju rada i širenju informacija o našoj ponudi i poslovanju – komentirala je vrlo jasno naša Loyalty članica  iz Bjelovara Jasna Ileković.