Poduzetnik Bernard Nikšić: Uvođenje eura nam nužno treba kako bi povećali cijene!

Iskustva koja smo nedavno bilateralno razmijenili zahvaljujući Danu Slovenije u Hrvatskoj između poduzetnica i poduzetnika dviju država, bila su i prilika ne samo pronaći rješenja u ovim izazovnim vremenima nego i osvrnuti se na brzo uvođenje eura koje čeka našu državu. Brojne su se poslovne (ne)prilike pretresle na netom održanom poslovnom susretu Dan Slovenije u Hrvatskoj, s još brojnijim pozitivnim iskustvima. 

Imamo odličnu osnovu za suradnju, puno pozitivnih iskustava nosimo i vezano uz sve što je napravila poslovna zajednica Osjeti Hrvatsku u Danu Slovenije u Hrvatskoj, mislim da imamo sve potrebno za zajednički rad i suradnju. Najveći potencijali za suradnju danas postoje gotovo u svim područjima te mi se čini da nema branše gdje nema slovensko hrvatske suradnje. No svakako rado ističem energetiku, turizam, neke industrijske branše, a puno je prilika za dodanu vrijednost i u poduzetništvu malog i srednjeg poslovnog angažmana. Pozivam da iskoristimo našu dobrosusjedsku blizinu, međusobno poznavanje, posebice tržišnih prilika i da ulovimo sinergiju koja nam treba za poduzetnički uspjeh – savjetovao je Dušan Pšeničnik, gospodarski ataše Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu.

A Slovenija u tome ima dosta iskustva posebice glede poslovanja u euro zoni. Ima ga i višegodišnji poduzetnik Bernard Nikšić iz Osijeka, vlasnik Poliklinike NADO CENTAR iz Zagreba, te suvlasnik NADO CENTER ZDRAVJA iz Ljubljane, koji je upravo poslujući u dvije države uspio „uloviti“ ono najbolje za svoj poslovni projekt. 

S obzirom da radim i u Sloveniji i u Hrvatskoj sve ovo mi je jako zanimljivo – a zadnje tri godine radimo u Ljubljani i imamo sada već i konkretne pokazatelje poslovanja. Svakako bih istaknuo iz vlastitog iskustva reći da je puno lakše poslovati u Sloveniji, kod nas se ipak birokratski više otežava. No osvrnut ću se na skoro uvođenje eura, koje je već dulje vrijeme monetarna stvarnost u Sloveniji. Volio bih da se dogodi porast cijena usluga u Hrvatskoj, zajedno s uvođenjem eura. Dok se to ne dogodi – sve u uslužnom sektoru čeka još jako puno mučenja za tržišni opstanak. Cijena usluga na hrvatskom tržištu je jako niska. Naravno sad će svi reći da su kupci koji odlučuju kada će se i koliko to dogoditi – ali trebamo više cijene. Jer s niskim cijenama nema zadovoljavajuće razine pružanja usluga. Naime kada porastu cijene, trebaju rasti i naša primanja, a samim time i potrošnja. No s druge strane niske cijene su obezvređivanje našeg rada i trebaju nam više cijene od ovoga sada, barem s uvođenjem eura – smatra poduzetnik Bernard Nikšić. 

Od samog početka poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku je i poduzetnica Iva Krmpotić Urbić izuzetno motivirana da bude uz naše sadržaje i s nama.

Uvijek bude zanimljivo i interesantno sve što pripremite, uvijek ima dobrih pozitivnih sadržaja, lijepo je vidjeti da se nešto pozitivno događa. Smatram da nam treba networkinga, međusobnog povezivanja i suradnje, posebice dviju država, razmjene iskustava, ali i otvaranja tržišta za nove prilike. To je dodatni poticaj za razvoj poduzetništva i u Sloveniji i u Hrvatskoj – jasna je poduzetnica Iva Krmpotić Urbić. 

Nove poslovne prilike na tržištu traži i poduzetnik Filip Skračić (35) direktor tvrtke Salvia s otoka Kornata.

Svi znamo kakvo je stanje na tržištu, ali i svi znamo kako završavaju oni koji ne love prilike za poslovne suradnje, koji nisu aktivni i koji ne djeluju. Ova manifestacija je jako dobra za razmjenu iskustava, zadovoljan sam predavanjima koje sam čuo, ali prije svega ljudima s kojima sam kontaktirao kako bi uspostavio suradnju i moguću prodaju naših proizvoda – ističe Filip Skarčić s otoka Kornata svoje dojmove nedavno održanim Danom Slovenije u Hrvatskoj u organizaciji Grada Zaprešića i poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku. 

Uz poslovnu zajednicu Osjeti Hrvatsku sam od prvog trenutka jer je fenomenalna energija, izuzetno je riječ o angažiranim pojedincima koji čine tu zajednicu, a ja stalno tvrdim da sami ne možemo uspjeti. Uspjeh dolazi kada gradimo zajednicu zadovoljnih ljudi, a ovo je moja zajednica i sretna sam što sam uz vas. Koristimo naše razlike i iskustva da dođemo do svojih ciljeva, jer brojni profili poduzetnika, ali i iskustava rađa nešto korisno, što ćemo primijeniti. Ja podupirem dobre ideje, a poslovna zajednica Osjeti Hrvatsku je svakako odlična ideja, ali i realizacija te ideje u stvarne projekte – dio kojega je i Dan Slovenije u Hrvatskoj – ocijenila je poduzetnica iz Kranja Snježana Ristič, osnivačica DreamCoachAkademije za licencirane DBS trenere.

Sve što smo pripremili na Danu Slovenije u Hrvatskoj, kojega je ugostio Grad Zaprešić u velebnom zdanju imanja bana Josipa Jelačića privukao je i gosta koji radi kao poduzetnički savjetnik pri Poduzetničkom centru u Slovenj Gradecu. 

Tu sam u prvom redu da vidim kako to funkcionira, radi poslovnog povezivanja i suradnje, da se još bolje upoznamo, drago mi je da sam iskusio puno dobre volje za dijeljenjem znanja, ali i primanjem informacija s naše strane, mislim da imamo velike mogućnosti za suradnju, a ovo je tek početak. Jedni od drugih možemo puno toga naučiti međusobno, a tu sam upravo zato da začnemo i zajedničke akcije sada kada smo se upoznali i siguran sam da će tako i biti vrlo brzo – ističe gost iz Slovenj Gradeca Primož Mirkac, savjetnik pri tamošnjem Poduzetničkom centru.