Muzej vlakića Backo Mini Express već pet godina oduševljava posjetitelje iz Hrvatske, ali i cijelog svijeta

Bilo što da kreiramo – jednu misao imamo – naše posjetitelje – male i velike ljubitelje vlakova, žene i muškarce, profesore i srednjoškolce, bakice s unucima, zaljubljene parove… šarolika je lepeza svih onih koji imaju zajednički nazivnik, a to je da su naši posjetitelji i da vole dolaziti s nama u Muzej. Oni su nam uvijek inspiracija, izvorište komentara, odličnih ideja, pa neka i kritika, ali uvijek savjeta koje volim poslušati – počinje svoju priču o Muzeju vlakića – pete najveće makete željeznice u Europi i najveće u jugoistočnoj Europi Antun Urbić Backo, idejni začetnik ove jedinstvene poduzetničke i turističke priče nastale u Gundulićevoj broj 4 u Zagrebu te dodaje kako pet godina rastu i razvijaju se upravo radi svojih brojnih posjetitelja. 

A Muzej vlakića doista ima puno toga za ponuditi te je već godinama s razlogom jedan od najposjećenijih turističkih sadržaja u Zagrebu. Muzejom vozi čak 150 kompozicija vlakova na više od 1.500 tračnica u 350 četvornih metara muzejskog izlagačkog prostora. 

Raduje nas da se vraćamo na brojke posjetitelja od prije korone kad su nam dolazili u Muzej ljubitelji vlakova iz daleke Azije do Južne Amerike. Posebice se našim posjetiteljima sviđa takozvano maketarsko „srce Zagreba“ – koje predstavlja središte glavnog hrvatskog grada u umanjenom prikazu. Maketa ima i poseban lift koji vozi vlakove s jedne etaže makete na drugu čime smo povezali dvije razine našeg izlagačkog prostora bez problema u prometu. Imamo i Sljeme kao i snježni ugođaj, a kao i FIS utrku koju vozi i naša Janica Kostelić – opisao je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta pete najveće makete Europe.

Sve je započelo dok je Backo bio mali dječak, koji je na tavanu obiteljske kuće slagao prvu maketu željeznice koju je dobio na dar. Svidjelo mu se ono što je tada sagradio pa je odlučio jednog dana imati i cijeli muzej.

Naravno da su protekle ne godine, nego desetljeća dok sam ja svoj san s tavana pretvorio u Muzej vlakića koji je danas u Gundulićevoj br. 4. Trebali su sati i sati mog tima i mene da ovo što sam zamislio danas naraste na čak dvije etaže i ono što je najbolje – stano nešto novo imamo na maketi. A to je upravo ono što oduševljaval naše strane i hrvatske posjetitelje – to što i kad nam dođu nakon četvrtog ili petog puta ovdje imaju uvijek nešto novo za vidjeti – objašnjava vlasnik Muzeja Antun Urbić Backo. 

A ovaj vrijedni poduzetnik čiji su i sinovi također na realnom tržištu kao vrlo uspješni poslovni ljudi, krenuo je u Muzej vlakića za koju ističe da je bila i još uvijek jeste vrlo skupa avantura.

No uvijek smo vjerovali da možemo pružiti stanovnicima Zagrebu, Hrvatske, ali i turistima iz cijelog svijeta, jednu zanimljivu atrakciju koja će ih ispuniti pozitivnim emocijama i možda potaknuti da i sami krenu putem modelarstva i maketarstva. A mi smo krenuli bez ikakve pomoći od države, Grada, Turističke zajednice, sponzora, isključivo privatnim sredstvima i uspjevali smo preživjeti iz godine u godinu. Financijska konstrukcija počela se je sa vremenom popravljati dolaskom škola, vrtića, ali i sve većeg broja turista. No, onda, kao da se nebo okrenulo protiv nas. Došla je kobna, 2020. godina, donijevši sa sobom koronu, potres i poplavu koji su se obrušii na naš Muzej. Sve smo to preživjeli i izašli još jači i uspješniji – ne gledajući financije nego stanje duha i volju nastaviti tamo gdje smo bili 2020 u rano proljeće – prisjeća se Antun Urbić Backo. 

A doista je puno toga što se danas može vidjeti u Muzeju vlakića Backo Mini Express – od brojnih, već spomenutih vlakova, do mini automobila koji sami voze na indukcijsku struju, do brojnih znamenitosti Zagreba u malom svijetu makete.

Ponosni smo ne samo na svoje vlakove, nego i sve što ih okružuje. Uvijek nastojimo „uloviti“ aktualne trenutke iz našeg stvarnog svijeta i prenijeti ih na našu maketu. Tako upravo zbog korone imamo velike kamione koji dostavljaju cjepio diljem naše makete, ali i ostale aktuanosti. Najbolji savjet svim posjetiteljima svakako je da si uzmu vremena za razgled našeg Muzeja pa će na licu mjesta odmah vidjeti puno toga. I ostati najmanje sat vremena kod nas, koliko u prosjeku naši posjetitelji odvajaju vremena za razgled – zaključuje na kraju Antun Urbić Backo.